10 κοινοί μύθοι για το φαγητό... καταρρίπτονται!!

altΞεχάστε όλα όσα ξέρετε, ή νομίζετε ότι ξέρετε για το φαγητό, γιατί μάλλον πρόκειται για ένα σωρό από ανακρίβειες.

Πιο συγκεκριμένα, μας έχουν σφηνώσει στο μυαλό κάποιες απόψεις ότι ορισμένες τροφές ή ομάδες τροφών είναι βλαβερές για τον οργανισμό μας και πρέπει να τις αποφεύγουμε. Παρ' όλ' αυτά μια πιο κοντινή ματιά μας αποκαλύπτει ότι πολλές από αυτές τις τροφές έχουν στιγματιστεί αδίκως και στην πραγματικότητα με το να τις αποφεύγουμε, απλώς χάνουμε ορισμένα πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Δείτε λοιπόν τη λίστα των τροφών τις οποίες πρέπει να αποχαρακτηρίσετε από απαγορευμένες σε επιθυμητές.


altΤο τυρί σας κάνει κακό

Δεν μπορούμε δυστυχώς να αγνοήσουμε το γεγονός ότι το τυρί έχει πολλά λιπαρά, αλλά αν δεν τρώτε ένα ολόκληρο μπρι κάθε μέρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το αποφεύγετε.

Στην πραγματικότητα το τυρί, όταν το καταναλώνουμε με μέτρο, προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Περιέχει πολύ ασβέστιο, το οποίο βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών και των δοντιών, όπως επίσης προστατεύει από την οστεοπόρωση.

Το τυρί επίσης είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών πλούσια σε αμινοξέα και κάποια είδη τυριών, όπως το τσένταρ, περιέχουν ένα λιπαρό οξύ που ονομάζεται συζευγμένο λινολεϊκό οξύ , το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μείωση της πιθανότητας καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Τυρί με μπισκότα κανείς;


Οι υδατάνθρακες παχαίνουν

Το αιώνιο ζήτημα με τους υδατάνθρακες απλώς αρνείται να λήξει, έτσι δεν είναι; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν θέλετε να αδυνατίσετε, πρέπει να επιλέξετε μια δαίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεϊνες.
Αλλά το να αποκλείσετε εντελώς τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας είναι λίγο άδικο, καθώς ενώ κάποιοι απ' αυτούς είναι βλαβεροί, ορισμένοι κάνουν καλό στην υγεία σας.
Η ουσία βρίσκεται στα επίπεδα ζάχαρης. Ενώ το άσπρο ψωμί, τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα ζυμαρικά και οι πατάτες μπορούν να προκαλέσουν απότομη αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου (που συνοδεύεται από εξίσου απότομη πτώση και απεγνωσμένη αναζήτηση περισσότερης ζάχαρης) άλλες πηγές υδατανθράκων όπως τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως μεταβολίζονται αργά σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κρατώντας μακριά το χέρι σας από το κουτί με τα μπισκότα.


Οι σοκολάτες... του διαβόλου

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, έτσι και με τη σοκολάτα: ότι πληρώνεις, παίρνεις. Οι φθηνές μπάρας σοκολάτας γάλακτος πολύ σωστά ευθύνονται για την αύξηση της περιφέρειας, λόγω του υψηλού επιπέδου trans-λιπαρών - τουτέστιν χημικώς επεξεργασμένων φυτικών ελαίων.

Η καλής ποιότητος μαύρη σοκολάτα, αντιθέτως, παρέχει αποδεδειγμένα πολλά οφέλη για την υγεία μας. Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, τα καρδιακά νοσήματα και την πρόωρη γήρανση. Παρ' όλο που σαν τροφή παραμένει παχυντική, ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα (με τουλάχιστον 70% κακάο) την ημέρα είναι πολύ πιθανότερο να βελτιώσει παρά να βλάψει την υγεία σας.


Το κόκκινο κρέας έχει πολλά λιπαράalt

Δεν έχει στην πραγματικότητα. Εν πάσει περιπτώσει όχι πάντα. Το καλό με το κόκκινο κρέας είναι ότι μπορείς εύκολα να εντοπίσεις το λίπος, άρα και να το αποφύγεις.
Διαλέγοντας το σωστό κομμάτι στο μοσχαρίσιο κρέας , όπως το φιλέτο ή το νουά, μειώνουμε δραστικά την πρόσληψη λίπους, ενώ αφήνοντας πολλά λευκά κομμάτια στο κρέας, δηλαδή λίπος, δεν μας βοηθά καθόλου να χάσουμε βάρος. Το προσεκτικά επιλεγμένο κόκκινο κρέας μπορεί να περιέχει τόσο λίγο λίπος, όσο και το κοτόπουλο (4 γραμμάρια λίπους ανά 100 γραμμάρια κρέας) καθώς και την ίδια ποσότητα πρωτεϊνης.


Τα αποξηραμένα φρούτα δεν είναι τόσο καλά όσο τα φρέσκα

Θα ΄πρεπε να είναι απλό: πρέπει να τρώμε πέντε φρούτα και λαχανικά τη μέρα για να έχουμε μια υγειινή και ισορροπημένη διατροφή. Αλλά καθώς φαίνεται μερικοί απλοί κανόνες υγειινής διατροφής μπορεί να προκαλέσουν αρκετά μεγάλη σύγχιση.
Μετράνε και οι κομπόστες; Και τα αποξηραμένα φρούτα; Η απάντηση είναι μία: όλα μας κάνουν. Αποξηραμένα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα ή στιμμένα. Τα αποξηραμένα φρούτα όπως τα βερίκοκα, τα σύκα, οι σταφίδες και τα δαμάσκηνα αποτελούν εκπληκτική πηγή φυτικών ινών, πολυάριθμων βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Είναι η τέλεια λύση για ένα γρήγορο σνακ, ειδικά για τους γλυκατζήδες ή τις γλυκατζούδες που όμως θέλουν να μείνουν μακριά από σοκολάτες και γλυκά.


Το αβοκάντο είναι χειρότερο από τα υπόλοιπα φρούτα

Μια απ΄ αυτές τις μέρες τα αβοκάντο θα κάνουν μήνυση για συκοφαντία. Απορρίπτονται συχνά σαν μικρές μπάλες λιπαρών με ένα κουκούτσι ση μέση, στην πραγματικότητα όμως τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μονο-ακόρεστα λιπαρά τα οποία, σε αντίθεση με τα κορεσμένα, είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν τη χοληστερόλη.
Μπορούμε επίσης να συμπεριλάβουμε τα αβοκάντο στα 5-την-ημέρα, χωρίς να μας ανησυχεί καθόλου το 30% λιπαρών που θα μας προστατεύσει από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.


Το βούτυρο είναι χειρότερο από τη μαργαρίνη

Η αλήθεια είναι ότι το βούτυρο έχει πολύ χειρότερη φήμη από τη μαργαρίνη αλλά ξέρετε κάτι; Και τα δυο περιέχουν την ίδια ποσότητα λίπους. Η διαφορά έγγυται στο είδος των λιπαρών: η μαργαρίνη φτιάχνεται από ακόρεστα λιπαρά ενώ το βούτυρο από κορεσμένα, πράγμα που γνωρίζουμε ότι ανεβάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Μερικές μαργαρίνες όμως φτιάχνονται από trans-λιπαρά, τα οποία πρέπει να αποφεύγουμε δια ροπάλου. Το ηθικό δίδαγμα; Τρώτε τα όλα με μέτρο.


Κομμένος ο καφές

Όση δυσφήμιση κι αν έχει υποστεί, έρευνες δείχνουν ότι ένα καφεδάκι μπορεί να μην είναι και τόσο τραγικό όσο πιστεύουν οι περισσότεροι. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Guelph του Καναδά υποστηρίζουν ότι μια κούπα καφέ (περίπου 330mg) μισή ώρα πριν το γυμναστήριο, οδηγεί σε μεγαλύτερη αντοχή, λιγότερη κούραση και γρηγορότερη ανάρρωση.
Εντωμεταξύ, ο καφές έχει επίσης φανεί ότι ασκεί επίδραση στην ταχύτητα του μεταβολισμού κάνοντάς την μεγαλύτερη, οπότε θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι βοηθά στη γρηγορότερη καύση του λίπους.

Κακή η ζάχαρη, καλά τα γλυκαντικάalt

Όταν προσπαθούμε να χάσουμε μερικά κιλά, μια αναμενόμενη ενέργεια είναι να αποφύγουμε τη ζάχαρη και να την αντικαταστήσουμε με χαμηλών θερμίδων γλυκαντικά. Στην πραγματικότητα όμως, σε αυτή την περίπτωση αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προτιμήσουμε το φυσικό προϊόν.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Purdue στην Ιντιάνα ανακάλυψαν ότι τα χαμηλών θερμίδων υποκατάστατα ζάχαρης μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση βάρους καθώς ξεγελούν το σώμα προετοιμάζοντάς το να προσλάβει μεγάλη ποσότητα θερμίδων. Επειδή οι θερμίδες δεν έρχονται, το σώμα προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση της πείνας ώστε να αποκτήσει το φαγητό που περιμένει ή καίει λιγότερη ενέργεια, προκαλώντας έτσι τη συσσώρευση του λίπους.


Όταν τρώτε αργά το βράδυ, παχαίνετε

Μια από τις πιο συνηθισμένες συμβουλές για να χάσετε βάρος είναι να κόψετε το βραδινό φαγητό - με το λογικό επιχείρημα ότι δεν υπάρχει χρόνος να κάψετε τις θερμίδες που πήρατε.
Οι έρευνες παρ΄ όλ΄ αυτά λένε το αντίθετο. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το θέμα δεν είναι τόσο στο πότε τρώμε μέσα στη μέρα, αλλά πόσο τρώμε συνολικά.

Αναλύοντας 2.500 ανθρώπους, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι το να τρώμε περισσότερο απ΄ ότι πρέπει ημερισίως παίζει τεράστιο ρόλο ως προς την αύξηση βάρους, ενώ η ώρα που τρώμε είναι σχεδόν ασήμαντη.
Κάψτε περισσότερες θερμίδες απ' όσες καταναλώνετε και θα χάσετε βάρος, ανεξάρτητα από το αν αδειάζετε το ψυγείο στη μέση της νύχτας ή όχι.

ΠΗΓΗ: http://women.gr.msn.com/

RSS Feed για αυτό το θέμα 3

athanospaschos

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΣΧΟΣ Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010 4:13 μμ

καλησπερα Σοφία..καλό σαβκο...Smile
θάνος

s.katsiki

Σοφία Κατσίκη Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010 4:54 μμ

kalhspera thano!!
kalo savvatokuriako kai se sena Smile

avatar

anna Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010 0:26 πμ

μεγα λαθος να ακουμε τι λεει ο ενας κ ο αλλος φυσικα κ ολα τα προιοντα εχουν κ θετικες κ αρνητικες ιδιοτητες.δεν πρεπει να τα αποφευγουμε

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιο σας εδώ

Έχετε λογαριασμό στο Pathfinder;

Δέν επιτρέπεται η χρήση HTML tags για τα σχόλια αυτού του blog


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...