Ακόμη και αν δε γνωρίζετε τι ακριβώς είναι η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος, το πιο πιθανό είναι να έχετε ακούσει για αυτήν. Είναι μία από τις πιο διάσημες δίαιτες στον κόσμο. Έχει γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ και υπόσχεται απώλεια βάρους, που επιτυγχάνεται με την καύση περισσότερων θερμίδων από εκείνες που προσλαμβάνονται.

alt

Εμπνευστής της είναι ο Αμερικανός φυσιοπαθολόγος, Peter J. D' Adamo, που διατείνεται ότι η ομάδα αίματος του καθένα από εμάς έχει άμεση σχέση με τις τροφές που βελτιώνουν την υγεία μας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μετά από σειρά μελετών, που έδειξαν ότι οι τροφές προκαλούν διαφορετικές αντιδράσεις σε άτομα με διαφορετική ομάδα αίματος.

Πού βασίζεται η θεωρία;

Οι τροφές περιέχουν ειδικές ενώσεις πρωτεΐνης και υδατανθράκων, τις λεκτίνες, οι οποίες αντιδρούν διαφορετικά όταν έλθουν σε επαφή με αίμα μίας συγκεκριμένης ομάδας. Τρόφιμα μη συμβατά με την ομάδα αίματός μας, δημιουργούν προβλήματα στην παραγωγή της ινσουλίνης, στην πέψη και γενικότερα στην ισορροπία των ορμονών, επιβραδύνοντας ταυτόχρονα το μεταβολισμό μας.

Ανάγκες κάθε ομάδας

Ομάδα αίματος 0

Σύμφωνα με τον Peter J. D' Adamo όσοι ανήκουν σε αυτή την ομάδα είναι εξωστρεφείς, αποφασιστικοί και έχουν ηγετικά χαρίσματα. Έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα. Το κακό είναι ότι έχουν προδιάθεση για αλλεργίες και παχυσαρκία.

Εάν ανήκετε σε αυτή την ομάδα το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια σε συνδυασμό με πράσινα φυλλώδη λαχανικά θεωρούνται ιδανική επιλογή για εσάς ενώ συνιστάται να αποφεύγονται τα δημητριακά, το ψωμί και τα όσπρια, γιατί το πεπτικό σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε αυτές τις τροφές.

Ομάδα αίματος Α

Είναι η πιο διαδεδομένη ομάδα αίματος με τους εκπροσώπους της να χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια, ευαισθησία, εργατικότητα και τάση να αγχώνονται. Ανταποκρίνονται θετικά στους υδατάνθρακες αλλά έχουν ευαισθησία στο πεπτικό σύστημα και δυσκολία στη διάκριση των πρωτεϊνών και των ζωικών λιπών.

Αν ανήκετε σε αυτή την ομάδα, η συγκεκριμένη δίαιτα προτείνει τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα φρούτα και συμβουλεύει να αποφεύγονται το κρέας και τα γαλακτοκομικά, που επιβραδύνουν το μεταβολισμό.

Ομάδα αίματος Β

altΌσοι ανήκουν στην ομάδα Β είναι ισορροπημένοι, δημιουργικοί, συναισθηματικοί και ευέλικτοι. Διαθέτουν ισχυρό πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα, που δεν επηρεάζεται από διατροφικές και κλιματολογικές συνθήκες. Το κακό είναι ότι έχουν προδιάθεση για ψυχολογικές διαταραχές και χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης.

Ιδανικές τροφές για αυτή την ομάδα θεωρούνται τα γαλακτοκομικά και το κρέας ενώ προτείνεται να καταναλώνονται με μέτρο οι φακές, το σιτάρι και η σίκαλη.

Ομάδα αίματος ΑΒ

Υπολογίζεται ότι μόνο το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αυτό τον τύπο αίματος. Τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την ομάδα, σύμφωνα πάντα με τον Peter J. D' Adamo, είναι ευαίσθητα, εσωστρεφή και μυστηριώδη. Διαθέτουν ισχυρό ένστικτο και αυτοπεποίθηση, μπορούν να ελέγχουν το στρες και συνήθως είναι δραστήρια.

Ο τύπος ΑΒ μοιάζει αρκετά με αυτόν της ομάδας Α και επομένως του ταιριάζει μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και τα λαχανικά. Η ιδανική γι' αυτόν διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει ανανά, πράσινες σαλάτες, ψάρια και γαλακτοκομικά ενώ προτείνεται να αποφεύγεται η κατανάλωση του κρέατος, των φασολιών και του καλαμποκιού.

Η γνώμη του ειδικού

Για τη δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος, κατά καιρούς, έχουν ακουστεί πολλά. Το βασικότερο μειονέκτημά της, επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι ότι δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά και μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία.

O διαιτολόγος - διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Κωνσταντίνος Κούτσικας σχολιάζει:

"Άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα έχουν προσπαθήσει επιτυχώς ή ανεπιτυχώς παραπάνω από μία φορά για να μειώσουν το βάρος τους, ενώ η συντήρηση του ιδανικού τους βάρους είναι μια ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση. Αυτή η κατάσταση «σπρώχνει» πολύ κόσμο να ακολουθήσει δίαιτες διαφορετικές (ανορθόδοξες) από αυτές που συστήνουν οι επίσημοι σύλλογοι διαιτολόγων.

Η θεωρία των λεκτίνων, στην οποία βασίζεται η συγκεκριμένη δίαιτα δεν υποστηρίζεται από καμιά βιβλιογραφική αναφορά ενώ το να αποκλείονται ολόκληρες ομάδες τροφίμων ή να υπερκαταναλώνονται κάποιες άλλες μπορεί να επιφέρει προβλήματα στην υγεία".

ΠΗΓΗ: http://www.cosmo.gr/